CMS (content management system) je internetová aplikace určená pro správu obsahu webových stránek. Hlavní a nespornou výhodou je schopnost poskytovat jednoduché a efektivní rozhraní mezi uživatelem a internetovou aplikací. Nemusíte být kodérem, grafikem či programátorem, abyste mohli spravovat komplexní internetové stránky, postačíte si s dobře nakonfigurovaným „CéeMeSkem“.

Z pohledu CMS vznikají webové stránky sloučením formy a obsahu. Formou stránek se má na mysli grafické zpracování stránek neboli šablonu. Šablonu si lze představit jako kompletní stránku s tím, že jsou zde pomyslně "vyříznuty" plochy pro vložení uživatelsky definovatelného obsahu (neboli obsahu, který bude moci uživatel měnit). Samotný obsah vkládá uživatel v administraci pomocí jednoduchého editoru, který zvládá základní formátování, známé z kancelářských aplikací (nastavení písma, vložení obrázku, seznamu apod.).


Další možností vložení obsahu je pomocí tzv. tagů. Tag je zástupná značka, která nahrazuje nějakou funkci, která vám vrátí specifický obsah. Za tagem se může skrývat jednodušší funkce, která například může vracet aktuální adresu, kde se právě nacházíte nebo se za tagem skrývá složitější funkce jako je například seznam posledních novinek apod. Výhodou CMS je v tomto směru, že lze stránky jednoduše doplnit o nové tagy (funkce) a tím pádem i o novou funkčnost webu.


Základní správa webu pomocí kvalitního CMS je pro uživatele velmi jednoduchá a po hodinovém zaškolení ji zvládne i laik.